"Men annars blir jag kallad fegis"

Fotograf: Josefine Larsson

All right, det är en helt vanlig onsdag i mars. Eller vänta... är det verkligen det? NEJ! Det är ju för fasen den Internationella Kvinnodagen. År 1910 har kvinnorna kämpat sig till rösträtt. Kan inte sticka under stolen med att vårt samhälle har bättre jämställdhet än många andra länder, men det finns alltid utvecklingsmöjligheter. Så, varför SKA vi nöja oss? Finns INGEN anledning. Visst, vi kvinnor har fortfarande rösträtt men det finns på andra ställen våra röster vill tystas ned. I många fall om man tar en diskussion om jämställdhet tycker män ofta att man är en fitta, fått för lite kuk och så vidare. Jag har själv inte gett mig in i någon sådan diskussion, utan har sett hur det kan se ut i kommentarsfält, forum eller på Facebook rent allmänt. Vi kvinnor får redan som flickor lära oss i tidig ålder att vara duktiga, söta och ansvarsfulla medan det är okej för pojkar att vara bråkiga och göra sin röst hörd på ett annat sätt. Någonting som faktiskt fortfarande finns är så kallade "stötdämpare", har för mig att jag själv fått vara det, men även läst kurslitteratur under min utbildning på högskolan där det tagits upp. Detta begrepp innebär att en flicka sätter sig i mitten av två pojkar som är "bråkiga" för att skapa en lugnande effekt. Hur sjukt är inte det??! Fast det är klart "boys will be boys". Det finns en del vuxna som accepterar detta. Jag anser att det handlar om vilka förväntningar vi sätter på barn och en annan sak som är förekommande är om man har stämplat ett barn som "bråkigt" för att man upplever att det alltid uppstår konflikter med barnet. Det kan mycket väl vara så, men i många fall gör barn inte som vi säger utan som vi gör, med andra ord märker barnen om ett barn har fått en stämpel som "bråkig" och det gör att barn till slut också kör en ful strategi med att skylla på det "bråkiga" barnet när en konflikt uppstår och vill gärna utesluta barnet i sin lek.

Oj, nu svävade jag iväg lite från ämnet... men det jag vill få fram är att det blir problem om vi accepterar ett visst beteende. Då blir det ett negativt mönster som upprepas och uppfattas som okej. Den så kallade machokulturen, det är inte män vi feminister ogillar, utan det är män i grupp. Det är en jävla skillnad, för i grupp blir det en helt annan jargong. Tro mig, jag har sett det som fritidsledare bland 10-12 åringar. Det var två killar som körde en rumplek. Jag hade hört lite hur dessa två killar snackat... innan en av killarna kom fram till mig och sa "säg att jag har tagit dig på rumpan". "Nej, du har ju inte gjort det". "Nä, men kom igen säg bara att jag har gjort det." Jag upprepade mitt svar. "Men annars blir jag kallad fegis". "Jag kommer inte säga det, för du har inte gjort det och det är inte okej att tafsa på någon tjej." För mig var det en självklarhet att INTE acceptera detta beteende. Fast är väl medveten om att det handlade om hierarki mellan dessa killar och det är någonting jag INTE ville stötta. Vilket leder mig vidare... vi kan ju snacka om hur kvinnor ständigt blir tafsade på när man till exempel är ute, låt oss snacka om vad vi kvinnor får utstå när man är på nattklubb... jag tror faktiskt aldrig jag har varit ute och inte fått en hand på röven eller liknande. Jamen, vad hade du på dig? Eller äsch, det får man ju ta? Några liknande påståenden kan man få och det här kommer inte endast från män, utan vi kvinnor som borde hålla ihop... går emot varandra... är inte det tufft nog att ta massa skit från män och känna att man inte har rätt till sin egen kropp. För det har du inte längre, det är bara att inse och är man sexuellt aktiv som kvinna så blir man stämplad som hora och slampa... medan män blir höjd till skyarna - kallad kung och så vidare. Det centrala i detta är att det görs skillnad på män och kvinnor.

Därför ÄLSKAR jag detta initiativ av dessa killar. Som sagt, machokulturen sker i grupp... och därför har de startat ett UF-företag där dem åker till fotbollsklubbar och pratar om jämställdhet.

Ni borde verkligen se denna video!! Så jävla bra!!
>
Trots att det är 2017 har kvinnor fortfarande lägre lön än män, även om det är exakt samma jobb. Det har vi patriarkatet att tacka för. Så ni som gratulerar oss kvinnor på vår dag... texten ovan är faktiskt vad ni gratulerar. Jag förstår att tanken är god att gratulera oss till att vi har rösträtt. Men mer än så anser jag inte det finns att fira och det är inte pessimisten som har talat snarare realisten.

Gillar

Kommentarer